Blogul meu

Bacu’ de 45

Toata tara se screme pe sine cu bacul asta care a fost trecut doar de 45% dintre elevi. Am asteptat sa fie toti cufuriti, ca sa pot sa-mi dau si eu o parere linistit, fara sa mai aud pareri referitoare la parerea mea.
A fost o ocazie buna pentru toti oamenii trecuti de douaj de ani sa se simta inteligenti. „Ca astia mici sunt prosti. Noi eram destepti. invatam si eram culti si smecheri si cu mintea creata. In ce hal a ajuns omenirea si tara si educatia dom’le! E de la etnobotanice si sex de mici si dubstep, va spun io!”.
Asemenea partzuri intelectuale au in cap toti mediocrii care de 3 zile se simt mai destepti pentru ca au gasit oameni mai prosti decat ei. De parca cu cat pica mai multi bacul cu atat le cresc lor mai multi neuroni. Buun. Un suav „Sughita Paul’” celor mai sus descrisi. Sa o luam pe subpuncte.
Sunt astia din generatia actuala de 19 ani mai prosti decat noi la 19 ani? Pe scurt, nu. Fiind o lepra imatura, umblu cu destui oameni de clasa a douaspea incat sa va spun cu mana pe inima ca sunt la fel cum era oricine la varsta aia. Sincer, chiar putin mai dumiriti decat altii. Eu aveam capul infipt in poponetz la 19 ani in asa hal incat imi vedeam cerul gurii.
Sunt ei mai inculti?
Da. Sunt. Da, citesc mult mai putin decat orice alta generatie. Dar nu e din cauza lor. E din trei motive.

1. Exista mult mai multe lucruri interesante pe care poti sa le faci acum decat acu’ 20 de ani. Nu sunt inculti pentru ca ar fi mai prosti. Sunt inculti pentru ca oricine ar avea TV, net, baruri, droguri si alte veselii existente acum nu s-ar mai ocupa cu culturalizatu’. Degeaba se fasaie pe el tataie ca el citea 3 carti pe saptamana. Facea asta ca nu avea nimic mai distractiv de facut, nu ca ii placea lui sa se dezvolte armonios.

2. Al doilea motiv, si aici o sa va doara putin capul, e ca ce percepem noi ca a fi, in mod traditional, cultura, nu are relevanta in adaptarea sociala in mediul in care traim. Nu, nu te ajuta cu nimic daca l-ai citit pe Kant in momentul actual. Ai o sansa mai mare sa castigi la LOTO decat sa ajungi intr-o situatie in care e util sa-l fi citit pe Kant. Acum o sa spuneti „herp, derp, dar nu e vorba numai de adaptare sociala, trebuie sa te si dezvolti mladios ca persoana, herp, derp”.

3. Al treilea motiv. Interesul parintilor. Cand isi dau seama ca au chef sa-si aduca aminte de tinerete, sa se joace de-a indienii, te trimit afara sa faci ture in jurul blocului. Raspunsul e inevitabil si cu consecinte dramatice asupra „stalpului casei”:
– Cu cine taticule? Ca toti sunt pe net si se joaca counter.
S-a dus vremea ta cu cheia de gat, cu teava cu cornete si jocuri „Flori, fete filme sau baieti” in care aveai ocazia sa simti nurii incepatori ai fetelor din bloc.

Nu, prietene, nu e asa. Pana la 20 de ani singurul tau scop in viata ar trebui sa fie adaptarea sociala. Daca o sacrifici pe asta pentru a acumula cunostinte ajungi „un copil de balcon”. Te poti ocupa de dezvoltarea armonioasa a sfeclei dupa ce ti-ai gasit un loc confortabil in societate.
Deci da. Sunt mai inculti. aia care vin o sa fie si mai inculti. Partea buna pentru ei e ca asta e irelevant pentru bunastarea lor si a societatii. E relevant pentru clubul ala mic de oameni care l-au citit pe Kant. Un club din ce in ce mai mic, care in 10 ani o sa fie mai mic decat cel al oamenilor care si-au bagat o sticla in locul unde nu prea bate soarele. Degeaba va simtiti voi mai destepti decat ei. Ei sunt mai multi, ei sunt mai adaptati, ei fac societatea. si in societatea lor in care nu conteaza absolut deloc cati ani a domnit Fane Babanu’ e la fel de justificat sa te simti tu destept ca stii cum e justificat sa se simta ala anterior mentionat destept ca a insistat sa-si bage sticla.

Si atunci ce s-a intamplat anul asta?

Foarte simplu. Corectare mai serioasa, camere de filmat. A fost cel mai apropiat de realitate BAC din ultimii ani. Din 60% care il luau anul trecut, 30% il luau pe bune, 30% pe copiat, corectat la misto si alte glume de sistem prost. Anul asta a mers cu mica ciupeala ceva mai greu.
Sunt sigur ca la un bac complet corect si ideal, doar 30% dintre elevi ar promova. si acum, si in 2005, si in 1995 si oricand vreti voi. Anul asta a fost doar un bac mai aproape de realitate.
Si acuma o sa planga 55% dintre elevii care au terminat a doispea. Ca frate, cojones, gen, de ce sa se se apropie de corectitudine cu noi, gen, si nu cu aia de dupa, sau cu aia de dinainte? De ce gen, frate, cojones, am fost noi aia primii de ne-am luat-o pe naspa, si nu aia de anul trecut, care copiau cu cartile pe masa si acuma rad de noi?
Pai, trebuie sa inceapa de undeva, nu? Hai, gata cu moda asta. Toata lumea ia bacu’ si face o facultate. Toate vanzatoarele de chiosc de colt de bloc cu salariu de 7 milioane sunt masterande in comunicare si toate chelneritele sunt anul 3 la relatii internationale. Mai putina scoala degeaba si mai multa munca ba, lasati vrajeala. Ca daca termina toata tara o facultate asta nu inseamna ca brusc o sa apara 23 de milioane de slujbe de intelectuali. Sau ca o sa vrea vreodata vreun partid sa trimita un ambasador in japonia si brusc o sa existe dialogul asta absurd intre doi parlamentari:
– Fratica, pe cine trimitem ambasador in Japonia, pe varu’ Gica care cotizeaza?
– Nuu, hai sa gasim un om care a terminat facultatea de relatii internationale!
Serios, ba? Cre-ca suntem tara cu cei mai multi ospatari cu studii superioare. Nu e muncitor la McDonalds care sa nu fi terminat o facultate.

 

Uite, vreti un bac pe care sa-l treaca toata lumea? E unul la Galati. 2 lei de persoana.

Comments

No comments.

Lasă un răspuns

send...